Gargžduose stipruolius subūrė rankų lenkimo čempionatas

Gargžduose stipruolius subūrė rankų lenkimo čempionatas
27 Bal 2016

Gargžduose šeštadienį vykęs Lietuvos nacionalinis rankų lenkimo čempionatas jau sulaukia labai gražių atsiliepimų. Rankų lenkimo sportininkai, vadovai, sirgaliai džiaugiasi puikiai ir profesionaliai suorganizuotu renginiu.

Gargždams atstovavo 18 sportininkų

Čempionato organizatoriui Viktorui Kurai buvo pasiūlyta Gargžduose rengti ir Europos čempionatą.

„Kadangi Europos ir pasaulio čempionatai visai neseniai vyko Lietuvoje, kai ateis eilė ir vėl bus pasiūlyta jį organizuoti Lietuvai, mes apie tai pagalvosime“, – atsakė V. Kura.

Nuo ankstaus ryto į čempionatą rinkosi rankų lenkimo komandos iš visos Lietuvos: Vilniaus, Šakių, Skuodo, Mažeikių, Šilutės, Radviliškio, Klaipėdos, Kūlupėnų, Kuršėnų, „R-Gym“ iš Joniškio, taip pat tautiečiai, grįžę iš užsienio, ir, žinoma, Gargždų miesto komanda. Iš viso čempionate dalyvavo 171 dalyvis.

Atidaryme dalyvavo Seimo narys Petras Gražulis, rajono savivaldybės meras Vaclovas Dačkauskas, Administracijos direktorius Sigitas Karbauskas, Lietuvos rankų lenkimo federacijos prezidentas Vidas Mikelionis. Pagrindinis čempionato rėmėjas – rajono savivaldybė, iš Sporto rėmimo programos šiam čempionatui skyrusi 1 500 Eur.

Gargždų komandai atstovavo 18 sportininkų. Varžomasi buvo senjorų, veteranų ir žmonių su negalia grupėse, kaire ir dešine rankomis. Žmonių su negalia grupėje, svorio kategorijoje iki 80 kg, Eduardas Asačiov (sveriantis apie 50 kg) dešine ranka užėmė trečiąją vietą, o kaire ranka, įveikęs varžovus iš Šilutės ir Radviliškio, užėmė garbingą antrąją vietą. Sportininkas mokosi Lapių pagrindinėje mokykloje. Jis po varžybų užsiminė, kad kitais metais čempionate norėtų užimti pirmą vietą, o kad tai pavyktų pasiekti galbūt trūksta visai nedaug – kad Lapių pagrindinėje mokykloje atsirastų rankų lenkimo stalas. Tai – Eduardo svajonė. Keletas Eduardo draugų lanko rankų lenkimo treniruotes Gargžduose, nes čia gyvena, o mokosi Lapiuose. Jei mokykloje būtų rankų lenkimo stalas, norinčių užsiimti šia sporto šaka atsirastų daugiau.

Pelnė prizines vietas

Moterų grupėje, svorio kategorijoje iki 55 kg, abiem rankomis finaluose kovojo Virga Mockute (Gargždai) ir Šilutės komandos sportininkė Dovilė Pauparytė. Šioms sportininkėms kovojant, Gargždų rankų lenkimo trenerės I.Rimkuvienės širdis ir palaikymas „dalinosi“ pusiau.

„Palaikiau abi sportininkes, nes Virga – labai gabi, stipri, užsispyrusi mūsų komandos sportininkė. Dovilė – mano buvusi mokinė, pati šauniausia sportininkė, kurią pamenu iš mokytojavimo laikų Šilutės rajone“, – teigė I.Rimkuvienė.

Minėtų sportininkių kovos buvo įtemptos ir atkaklios. Ir ant apdovanojimų pakylos jos pasidalino 1-2 vietas. Virga išdidžiai stovėjo ant aukščiausios apdovanojimų pakylos, varžovę įveikusi kaire ranka, o dešine – pripažino Dovilės pranašumą.

„Bet tik šiais metais, kitais – nesidalinsiu“, – juokavo V.Mockutė.

Rankų lenkimo trenerė ne tik džiaugėsi savo auklėtinių rezultatais, bet greitai ir pati skubėjo atsistoti ant čempionės laiptelio. Svorio kategorijoje iki 65 kg dešine ranka I.Rimkuvienė finale kovėsi su sportininke iš Klaipėdos. Kovos buvo labai „karštos“. Visa trenerės komanda skandavo jos vardą – palaikymas buvo didžiulis.

„Kai girdėjau, kaip mane palaiko komanda, mano mama, dukros, pirmas ir vienintelis treneris Aleksandras Pancerovas, buvę Šilutės komandos draugai ir kiti sirgaliai, privalėjau laimėti ir laimėjau. Deja, kitose kovose su kaire ranka jau pradėjo stigti jėgų, nes vienu metu ir dalyvauti čempionate, ir jį organizuojant būti „dešiniąja“ V. Kuros ranka, nėra taip lengva. Tiek metų sportuodama išmokau visko – laimėti ir garbingai pralaimėti. Tikiuosi ta dieną ir mano sportininkai išmoko, kaip reikia stengtis laimėti, kaip kovoti, kai nebeturi jėgų, ir, atėjus laikui, mokėti garbingai pralaimėti. O pralaimėjus, nuoširdžiai pasveikinti varžovą“, – mintimis dalinosi I.Rimkuvienė.

Ji dirba ir treniruoja ne tik Gargžduose, bet ir Endriejavo pagrindinėje mokykloje. Neformalaus vaikų švietimo programos dėka mokytoja mokykloje įgyvendina programą „Fizinis aktyvumas – į vaikų kasdienybę“: „Programos dėka turiu papildomų užsiėmimų, treniruočių, kada galiu mokinius supažindinti su rankų lenkimo sporto šaka, jos technika, taktika, fiziškai ir psichologiškai ruošiamės tokiems čempionatams, treniruojamės, laviname visą kūną ir, žinoma, siekiame rezultatų“.

Šios sporto šakos dėka atsiskleidė nepaprastai gabus, sportiškas, stiprus mokinys – Justas Vasiliauskas. Jis kovojo svorio kategorijoje iki 55 kg. Vaikinas, nelabai turėdamas „iš ko“ numesti svorio, iki čempionato likus keletui dienų, tik didelio užsispyrimo, ryžto, didelių pastangų ir valios dėka numetė 2 kg ir „tilpo“ į norimą svorio kategoriją. Justas kaire ranka įveikė septynis varžovus ir užėmė antrąją vietą. Vaikinas sunkiai valdė emocijas ir džiaugėsi pasiektais labai aukštais rezultatais.

Dar viena mokinė – sportininkė iš Endriejavo Rūta Jančauskaitė – be didelio vargo užėmė antrąsias vietas ir kaire, ir dešine rankomis.

Prašo pagalbos

Komandinėje įskaitoje gargždiškiai tarp 11 komandų užėmė 5-ąją vietą. Įdomu, kaip seksis kitų metų čempionatuose, nes rankų lenkimo sporto šaka vis labiau populiarėja.

Gegužės mėnesio pabaigoje Europos rankų lenkimo čempionatas vyks Rumunijoje. Lietuvos jaunių ir suaugusiųjų rankų lenkimo čempionatuose sportininkai užėmę 1-2 vietas yra kviečiami kartu su Lietuvos rankų lenkimo rinktine vykti į Europą ir atstovauti Lietuvai. Į rinktinę kviečiami ir Gargždų rankų lenkimo komandos sportininkai: Gabija Genčaitė (jaunimas iki 18 m.), Jutas Vasiliauskas (jaunimas iki 18 m. ir suaugusiųjų grupė), Virga Mockute ir Inga Rimkuvienė (suaugusiųjų grupė).

Gargždų miesto sportininkai visa širdimi norėtų vykti į Europos čempionatą, bet neturi tokių finansinių galimybių. Varžybų išlaidos vienam sportininkui siekia apie 400 Eur. Jei atsirastų gerų žmonių, prašome paremti ir padėti šiems gabiems sportininkams nuvykti ir parodyti visai Europai, kokie stiprūs žmonės gyvena Lietuvoje. Prašome susisiekti su rankų lenkimo trenere Inga Rimkuvienė tel. 8 648 41 661. Ir mes parodysime, kad Gargždai turi kuo didžiuotis.

Inga Rimkuvienė

Share

Skip to content